Luottamuskeskustelussa korostuu usein esimiesten vastuu. Se on osa totuutta. Johtajat rakentavat luottamusta oman esimerkkinsä ja päätöstensä kautta. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Jokaisella työyhteisön jäsenellä on henkilökohtainen vastuu luottamuksen vahvistamisesta.
Mieti hetki: mitä toivoisit esimiehesi, työkaverisi tai yhteistyökumppanisi sanovan sinusta? ”Juu, voin luottaa häneen, hän tekee työnsä ammattitaidolla ja sen mitä hän lupaa”. Vai sanovatko he: ”pääosin hän tekee hommansa, mutta välillä pitää varoa, mitä hänelle sanoo”? Voivatko ihmiset luottaa sinuun töissä ja jos niin miten?
Ammatillinen osaaminen on työelämän luottamuksen kivijalka
Tekemässämme haastattelututkimuksessa kysyimme ihmisiltä mikä herättää heissä luottamuksen toisia kohtaan. Esimiesasemassa olevat henkilöt toivat ensisijaisena esiin työntekijöiden ammattitaidon ja suorituksen laadun.
Jokaisen vastuulla on tiedostaa se, mitä itse osaa ja mitä ei. Rohkeutesi sanoa, pystytkö tekemään annetun tehtävän, tai kykysi kertoa ajoissa, jos et pystykään sovitussa aikataulussa, herättää muiden ammatillisen luottamuksen sinuun. Ihmisen halu kehittää omaa ammatillista osaamista parantaa mahdollisuuksia hyviin työsuorituksiin ja täten vahvistaa muiden luottamusta. Kehittämisen halusta kertoo myös se, että kerrot, kun tarvitset tukea osaamisensa kehittämiseen. Se, mitä sitten tapahtuu, on toinen asia. Mutta se, että tuot toiveesi esiin esimiehelle, on omalla vastuullasi.
Voit siis herättää ammatillista luottamusta pelkästään substanssiosaamisella ja hyvillä työsuorituksilla.
Hyvään yhteistyöhön vaaditaan muutakin
Keskustellessamme kollegoista haastatteluvastauksissa painottui ammatillisen osaamisen lisäksi myös se kuinka reilusti ja hyväntahtoisesti kollega käyttäytyy.
Jokainen on vastuussa käyttäytymisestään ja siitä, miten kohtelee muita.
Kun kohtelet työkaveriasi reilusti ja arvostavasti, toinen voi luottaa, ettet puukota selkään tai varasta ideoita ja hän uskaltaa keskustella kanssasi avoimesti.
Työelämässä tarvitaan molempia taitoja. Luottamusta herättävä ammattitaito on sekä substanssiosaamista että sosiaalisia taitoja. Kun toiset näkevät sen, että teet työsi ammattitaidolla ja kokevat sinun kohtelevan heitä hyväntahtoisesti, he alkavat luottamaan sinuun syvemmin. He tekevät mielellään töitä kanssasi, koska olet ammattilainen monella tasolla. Se heijastuu positiivisesti myös ulospäin ja kaikki voittavat: sinä, työkaverisi, organisaation omistajat ja asiakas.