Hyvä porukka ei riitä. Työelämässä luottamus rakentuu myös toimivista prosesseista. Jos työaikaa menee säännöllisesti asioiden korjailuun, ei kukaan jaksa pysyä innostuneena.
“Työyhteisö oli tulehtunut ja ihmiset eivät luottaneet toisiinsa. Ensin aloitettiin työhyvinvointihanke. Se ei tuottanut toivottuja tuloksia.
Sitten ratkaisua lähdettiin hakemaan selkeyttämällä prosesseja, töitä ja rooleja. Uudistusta tehtiin pari vuotta ja jokaisesta henkilöstöryhmästä oli edustajat mukana.
Ennen vastuut olivat pirstaloituneet. Kaksi tiimiläistä saattoi antaa asiakkaalle samasta asiasta erilaisia vastauksia. Nyt jokaisella on vastuu-alue ja yksi vastaa yhdestä ja toinen ei siihen puutu. Kun porukalla on omat vastuualueet, he ovat kasvaneet ammattilaisia. Oma vastuu-alue on ylpeydenaihe ja tuonut porukalle työniloa. Kokonaisuus pyörii. Luottamus on kasvanut takaisin.” kertoi palveluyksikön johtaja.
Toisessa tarinassa prosessit oli määritelty selkeästi, mutta tulos oli toinen.
“Olin isossa toimistossa ja siellä oli tosi hyvä henki porukan kesken. Mutta rakenteet ja pakolliset raportointi ym. prosessit oli niin jäykät ja kahlitsi ideointia. Ei voinut tehdä oman ideoinnin mukaan, piti seurata tiettyä sovittua prosessia. Tuntui, ettei luoteta mun kykyyn rakentaa uutta – tai sitten ei haluttu luottaa. Vaihdoin työpaikkaan, jossa saan tehdä ja luoda.” kuvasi asiantuntija.
Kun prosessi auttaa näkemään oman osaamisen ja panostuksen merkityksen osana yhteisiä tavoitteita, se innostaa. Työnkuvaan on sisäänkirjoitettu: työpanoksesi on tärkeä ja sinuun luotetaan.