”Luotan tiimilaiseeni. Hän suorittaa tehtävät hyvin. Eli on osaamista ja halua tehdä. Niin ja näkeehän sen, onko yksilöllä tahtoa tehdä parhaansa, vaikka ei vielä osaisikaan.” ”Yhden alaisen kanssa luottamus meni, kun hän ei hoitanut tehtäväänsä vaikka paimensin perään. Joskus voi jäädä jokaiselta jokin ja se ei vielä vie luottamusta. Mutta jos se vaan toistuu avusta huolimatta.. ”
Luottamus täytyy ansaita molemmin puolin. Mutta painottuuko erilaiset teot, jos äänessä on alainen tai esimies?
”Joo mun hyvä esimies antoi mulle tavoitteen ja luotti, että jokainen toteuttaa ne oikein. Hän sparrasi, auttoi ja laittoi miettimään, hyvällä hengellä. Häntä ei saanut koskaan kiinni valehtelusta ja hän tervehti ihmisiä etunimellä aina kun kohtasi käytävällä. Muutenkin hän pysyi linjassa, oli johdonmukainen, ei tarvinnut pelätä, että olisi huomenna taas eri mieltä.”
Haastatteluissamme esimiehet kuvasivat luottamuksen rakentuvan ennen kaikkea hyvästä työsuorituksesta ja reilusta asenteesta. Alaisten toivelista esimiehelle on monisyisempi mm. onko hän selkeä suunnannäyttäjä, joka antaa sopivasti haastetta, tukee ja välittää, joka puhuu avoimesti ja antaa tilaa tehdä työn omalla tavalla.
Tiedätkö mikä on alaisellesi tai esimiehellesi tärkeää teidän välisen luottamuksen vahvistamisessa?